Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2013 19:12 - Приказка за асинганите
Автор: kolonal Категория: Други   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
2



Приказка за асинганите

 

   Или иначе казано-циганите. А асингани е гръцкото им наименование. Стана ли Ви ясно за какво ще е приказката? Но асингани се превежда и по друг начин, който ще разберете в последствие. 

   В България, по непотвърдена информация, която и няма как да се потвърди, живеят между 700 000 и 800 000 цигани. С почти 100 000 повече, отколкото населяващите им събратя Турция и Русия заедно! Интересно, нали? Някой ще ме укори, че бройката е под въпрос, но аз не държа на тчност. При такива числа 10 000-20 000 роми, не са от значение. То точен брой няма и за загиналите цигани в концлагери по времето на Хитлер. И там хроникьорите „гадаят”! Говори се, че убитите са между 200 000 и милион и петстотин хиляди. Също така няма и точни сведения през кой век са ни „дошли на гости”. Отново се гадае, като в едни хроники се споменава девети век, а в други 11-12 в. Както и да е, темата не е за това, кога са се заселили по нашите земи, а да „разбулим” една грижливо пазена тайна. Няколко реда по-нагоре споменах, че асингани има и друго значение. В превод от гръцки то е: недосегаеми. Правите ли си асоциация?

   В България, неофициално, думата циганин има други преводи; мързелив, крадлив, мръсен. Сещам се за още много значения, а Вие? Безнаказан! Тук някой ще ме обори; затворите са пълни с цигани. Така е, съгласен съм, но има едно „но”. Какво наказание получиха циганите гаврили се с български гробове и портретите на национални герои? Тихомълком ги осъдиха на обществено-полезен труд! Обаче, българин да се държи дискриминационно с „недосегаем”! Ужас! Вой до небесата, национални телевизии, Цветелин Кънчев, Страсбург.... Жителите на десетки села „пропищяха” от грабежи, изнасилвания, побоища. Селата обезлюдяват от към българи, за сметка на циганите! Доскоро се питах защо тези хора, видимо, остават ненаказани! Защо не се взимат мерки за ограничаване на раждаемоста сред нискообразованото, безработно малцинство?! След случая в Швеция ми „просветна”. Спомняте ли си го, когато над 300 цигани крадоха, биха се и орезилиха България, твърдейки, че са българи, в скандинавската държава? Без много шум беше изпратена „работна” група, да преговаря с шведите. Всъщност, нямаше преговори. Нашите искаха да проучат обстановката, но им беше поставен ултиматум да си ги приберат. За наша сметка. Тогава започнах да чета.  Интересувах се как може да бъдат изгонени граждани на страна членка европейския съюз от друга такава държава. Четох проекти за интеграция на ромите-смях. Нито едно смислено предложение. Нахвърляни точки за обсъждане-вятър и мъгла.  Да учат, да работят и т.н., но без  и зачатие на идея как да се постигне.  Безмислени двудневни семинари, за които се харчат моите и твоите пари!

   Срещнах се с един от участниците в последния такъв бутафорен семинар. С моя „работна група”, от приятели, бяхме нахвърляли предложения, като:  1.Ограничаване на помощите на нарочно-трайно безработните и сред тези, чиито деца не посещават училище; 2. Ограничаване на раждаемостта сред малолетните, чрез санкции на родителите; 3. Ограничаване на раждаемостта  при наличие на две и повече деца, а липса на условия за отглеждането им и нужните доходи, чрез  медицински манипулации. И още няколко предложения в същия дук...

   -Дискриминация-отговори събеседникът ми.-Европа няма да погледне с „добро око” на подобни действия!

   Спомнете си преводът на асинганин-недосегаем. Като чух за Европа и „доброто око” започна да ми просветва. Навързах и случката в Швеция, последните години на цигански своеволия и зададох един съвсем логичен въпрос:

   -Да не би Европа да „дава пари”, за да си ги държим тук?

   Оказа се, че е така, макар и да не ми беше отговорено в прав текст. Споменаха ми се различни програми за интеграция на малцинствата и 2+2 стана 4. Циганите са неудобни по целия свят. Никой не иска в България да им се ограничат правата, защото, както са дошли по нашите земи преди 10-11 века, така сега могат да хукнат да търсят нови, по-демократични страни. Орда от 700 000 гладни и уплашени хора е страшна. Това е все едно марокански скакалци да нападнат посевите-пълна гибел, дето минат.

   Затова не трябва да ги плашим, а да си ги отглеждаме. Ще получаваме пари и ще търпим. Европа „дава пари”. Звучи като в рекламата с Любо Нейков и сие, но не е толкова весело. Аз съм оптимист. Надявам се, че ще дойде на власт далновиден политик, който ще опази държавата ни, дори с риск Европа да не ни гледа с добро око. Защото по-страшно ми се струва България да остане без българи, за сметка на едно племе, дошло ни на гости преди векове, но не допринесло с нищо за благоденствието на домакините си.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolonal
Категория: Други
Прочетен: 75935
Постинги: 24
Коментари: 16
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930